Nieuws


Wat is Advendo-EMM eigenlijk?
 
De samenwerking tussen Advendo en EMM is gestart in 2006. Door teruglopend ledental besloot Advendo Wolphaartsdijk contact te zoeken met EMM Kortgene. Door de samenwerking werd Advendo-EMM in één keer het grootste fanfare-orkest van de Bevelanden! Bij concerten en uitvoeringen op Noord-Beveland wordt de naam EMM-Advendo gebruikt. Op Zuid-Beveland gebruiken we Advendo-EMM. Hieronder kan je informatie lezen over het orkest.

Advendo-EMM tijdens een repetitie

Wat is een fanfare
Orkesten bestaan er in vele soorten en maten. Advendo-EMM is een fanfare. Dit is een orkestvorm met koperinstrumenten (bijvoorbeeld een trompet, hoorn etc.), slagwerk (pauken, drumstel, xylofoon etc.) en een aantal soorten saxofoons. Een fanfare verschilt van een harmonieorkest doordat er geen houtinstrumenten meespelen. Dit zijn bijvoorbeeld klarinetten of fluiten. Hoewel saxofoons ook onder houtinstrumenten vallen, doen deze toch mee in een fanfare vanwege de speciale klank. Door deze samenstelling heeft de fanfare een eigen geluid.

Repetities bij het fanfare-orkest
Op maandagavond repeteert het orkest onder leiding van dirigent Mathieu van Duiven. Jong en oud werken samen aan het instuderen van de muziekstukken. Door de repetities leert iedereen hoe een stuk gaat klinken als je het met elkaar samen speelt. De dirigent en muzikanten zorgen ervoor dat de muziek een verhaal gaat vertellen en écht muziek wordt. De fanfare speelt veel verschillende muziekstijlen. Hierdoor is er voor ieder wat wils: van een echt fanfarenummer tot een bewerking van een nummer uit de top-40. Nieuwsgierig hoe dit er aan toe gaat? Kom eens langs op de maandagavond!

De fanfare van Advendo-EMM repeteert op maandagavond
Uitvoering van de drumband tijdens het studieweekend Drummen bij de slagwerkgroep
De donderdagavond staat in het teken van de slagwerkgroep. De slagwerkgroep is een ander onderdeel van Advendo-EMM. Wie denkt dat slagwerk alleen bestaat uit een drumstel en een paar kleine trommels heeft het helemaal mis! Een batterij aan slagwerk wordt dan uit de kast gehaald, om lekker muziek te gaan maken. Deze muziek varieert van rustig en zachtjes, tot snel met een goed volume.

Onder leiding van een professionele instructeur trekken de slagwerkers alle registers open en spelen ze het dak van het dorpshuis af. De leden van slagwerkgroep leveren regelmatig een belangrijke bijdrage aan de concerten. Ook bij de slagwerkers kan je gewoon eens gaan kijken.